Reflexoterapia este o straveche tehnica de tratament cu radacini in antichitatea egipteana si chineza care consta in masarea unor puncte speciale situate la nivelul talpilor, palmelor, coloanei vertebrale, capului, urechii, irisului, colonului(in ultimele doua cazuri se foloseste aparatura speciala). Aceste puncte(zone) reflexogene sunt corespondente ale organelor si functiilor organismului. De exemplu, exista puncte(zone) reflexogene ce corespund rinichilor, cerebelului, sinusurilor frontale si maxilare, colonului, organelor genitale, articulatiilor, etc. 
Prin masarea acestora organismul este ajutat sa elimine toxinele, circulatia sangvina si cea limfatica se imbunatatesc si dezechilibrele dispar.
Masajul reflexogen reprezinta un tratament individualizat in functie de problemele de sanatate ale fiecaruia, vechimea afectiunii, modul de viata, varsta, si alti numerosi factori. Prin sedintele de reflexoterapie corpul este adus in starea de functionare maxima posibila in functie de factorii mai sus amintiti.
Numarul de sedinte necesar este diferit in functie de fiecare caz in parte, de virsta si de reactia fiecarui organism.
O serie de 15-20 de sedinte constituie un minim necesar, dar se continua pina la 25-30 de sedinte in cazul afectiunilor cronice.
Sedintele se pot efectua zilnic sau la doua zile iar dupa rezolvarea problemelor si restabilirea starii de bine, se recomanda sedinte de intretinere saptaminale (1-2 sed./sapt). Dupa ce toate problemele de sanatate s-au rezolvat, talpa nu mai prezinta puncte dureroase si masajul este o placere.
Se recomanda o hidratare si o alimentatie corecta, adoptarea unui regim echilibrat, fara excese si o abordare pozitiva a vietii. Este foarte important si regimul alimentar in functie de grupa sanguina. 
Sper ca nu am scris prea mult pentru k ar mai fi foarte multe de spus pe marginea acestui subiect.
Daca sunteti interesati(te) de o prezentare mai in amanunt a reflexoterapiei sau a masajului, va astept sa veniti cu intrebari.